En minä nuorisotyöstä eroon pääse,

enkä yritäkään, vaikka ministeriöstä työurani haluttiin katkaista. Viestejä tulee jatkuvasti kun yhteysverkosto on laaja, toisaalta joudun viikoittain kieltäytymään kutsuista: monet alalla ovat tottuneet siihen, että ministeriön rahoituksella kierrän vuosittain vaihtamassa ajatuksia ja päivittämässä tietoja, joita voin sitten jakaa eri yhteyksissäni ja luennoillani, viime vuodet yhä enemmän aikaa ja rahaa säästäen verkossa.

Pyyntöjä alustuksiin tai kommentointiin paikan päällä ja etänä tulee, mutta vain harvoilla olisi tällä alalla mahdollisuus maksaa ainakaan sellaisia palkkioita, joilla tienaisi normaalisti. Ja työttömyyspäivärahan kanssa yhteensovittaminen on oma yhtälönsä. Ammattimainen toiminta ilman kunnon toimeentuloakin voi evätä päivärahan. Mutta ei kuitenkaan esimerkiksi pienimuotoinen ja satunnainen verkkokirjoittelu toistaiseksi, sanottiin TE-palveluista.

Mitä sitten nuorisotyöstä tänne kirjoittaisin? Sen osalta keskeisenä kiintopisteenä säilyy blogisivustoksi Humakin toimesta uudistuva NAM-verkkosivusto. Taustaa tarjoavat verkkokanava Kommentin osiot Nuorisotyö 2010-luvun Suomessa ja Nuorisotyön rakenteellisten haasteiden puntarointi. Tänne varmaankin päivitän tiiviitä huomioita tai ajatuksiani ja muistikuviani paitsi nuorisotyöstä myös muista aiheista.

Nuorisotyössä Suomessa ajankohtaisimpia asioita ovat Nuorisolain uudistusprosessi ja samaan aikaan käynnistyvä nuorisotoimialaan sidotun hallituskautisen Nuorisopolitiikan kehittämisohjelman laadinta. Nyt aiheista vastaavan ministerin äskettäin esittämät kannat olivat varsin realistisia, toisaalta sellaisia että niistä on helppo kenen tahansa olla samaa mieltä – siis eivät vielä vahvoja painotuksia.

Oma näkemykseni on että nuorisotyön osaamisprofiilia tulisi säädöksillä ja viestinnällä vahvistaa ja kehittämistoimia synkronoida lisää valtakunnallisesti mutta käytäntölähtöisesti. On esiarvoisen tärkeää että kaikki alan päätoimijat huomioidaan ja niitä yhdistävä nuorisotyön ominaislaatu tuodaan esille. Nuorten osallisuus, laaja-alainen Nuorisopolitiikka ja monialainen toiminta samoin kuin erikseen linjatut koulutus- ja työvoimapoliittiset (Nuorisotakuu ym.) hankkeet tulee määrittää nuorisotyöstä erillisinä siten, että nuorisotyö on vain yksi monista toimijoista niiden toteuttamisessa. Tätäkin helpottamaan tarvitaan nuorisotyön ydintehtävää selkiyttävää yhdistävää kuvaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s