Hämeenlinnan työmuotopäivästä, Pietari Brahesta ja hankkeen etenemisestä.

NUPS tauko.

Hämeenlinnan nuorisotyöntekijät juhlistivat kaupungin 376-vuotispäivää pohtimalla työmuotoja sekä niiden sisältämiä menetelmiä. Olisi mielenkiintoista tietää mitä Pietari Brahe tuumaisi nähdessään perustamansa kaupungin nuorisotyöntekijöiden innon ja pohdinnan työnsä tavoitteista sekä asemasta yhteiskunnassa?

Brahe oli Hämeenlinnan perustaessaan ensimmäisellä komennuksellaan kenraalikuvernöörin virassa. Komennus ei ollut hänelle mieluinen ja hän kaipasi takaisin Ruotsiin jonka valtapelistä hänet pullautettiin ”sivuun”. Tämä ei estänyt Pietaria tarttumasta tehokkaasti toimeen ja edistämästä ruotsalaistyylisen yhteiskunnan kehittymistä, hän näki Suomen vauraana alueena jonka kansa oli sivistymätöntä ja laiskanpuoleista. Hallintoa tehostaakseen hän supisti läänien kokoa sekä kehitti postilaitoksen toimintaa. Kuvernöörikaudellaan hän ehti perustamaan myös Savonlinnan ja Hämeenlinnan kaupungit. Tästä syystä Hämeenlinnasta tuli Suomen ensimmäinen sisämaan kaupunki vuoden 1639 alkupuolella.

Väestön sivistymättömyyttä vastaan hän taisteli perustamalla lukuisia opinahjoja ja tukemalla tieteen tekemistä, tavoitteenaan hänellä oli luoda tehokas ja koulutettu virkamieskoneisto, joka voisi kehittää Suomea ja tehostaisi hallinnon toimintaa ja vaikutusta. Pietari palasi kolmen vuoden kuluttua Ruotsiin, mutta toivoi kylväneensä muutoksen ja edistyksen siemenet kesyttämättömänä…

View original post 231 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s