Nuorisolain uudistuksesta – jatkuu jatkuu jatkuu

Uuden lain luonnostelusta ei ole jaettu sisältötietoja, joten sitä on vaikea kommentoida, vaikka näennäisesti valmistelu onkin ollut avointa ja kuulevaa.

Minua huolettaa eniten se, miten nuorisotyö profiloituu ilman että se nuorisopolitiikan nimissä hautautuu massiivisiin ja suurelta osin muille hallintokunnille ja toimialoille kuuluviin aiheisiin. Nykyisenkin lain 7§: n esittämä puitteellinen kunnnan nuorisotyön sisältöjen kirjo on yhä melko hyvä ja vaatisi vain täydennyksen, mutta koska laki ei velvoita, on siitäkin tehtävämäärästä suoriutuminen useimmissa kunnissa mahdotonta. Vielä painavammin tämä koskeee nuorisopolitiikan (monien aiheiden) edistämistä, johon ei myöskään valtionhallinnon nuorisotoimi voi kunnolla kyetä eri hallintokuntien valta- ja resurssikipailussa.

Nuorten osallisuus ja monialaisuus ovat läpi vuosikymmenten toistettuja mantroja, mutta niin kauniita, että niiden käsitteellinenkin kritiikki voi närkästyttää. Tosiasiassa kuitenkin nuorisotyö on usein ollut suunnannäyttäjä yhteistyöpyrkimyksissä ja nuorten osallisuus huomioidaan siinä perinteisesti ja ilman lakiakin varsin hyvin. Tällöin on turhaa ja jopa typerää laissa sitoa niitä velvoitteina nuorisotyölle, kun niiden toteutusta tulisi edistää nimenomaan muilla aloilla. Ja tämä taas on nuorisopolitiikkaa, ei nuorisotyötä.

Ihanteellista olisi, jos myös säädöksissä nuorisotyö ja nuorisopolitiikka erotettaisiin toisistaan hyvin selkeästi. Nuorisopolitiikkaa ei tulisi nähdä nuorisotyön tehtävänä, sen sijaan laadukkaan nuorisotyön hyvät edellytykset tulisi kirjata nuorisopolitiikan päätehtäviin. Nuorisopolitiikkaa ei myöskään valtionhallinossa voi kunnolla edistää muuten kuin ylihallintokunnallisesti kaikkia ministeriöitä velvoittaen, valtionhallinnon nuorisotoimen tehtävään kuuluisi nimenomaan nuorisotyön edun valvominen ja omalta osaltaan nuorisopolitiikan toteutumisen seuranta.

Olen kirjoittanut näistä aiheista useissa yhteyksissä, oman yli 15-vuotisen seurantani perusteella ja myös historiallisen kokemuksen tarjoamien eri lähteiden pohjalta, tekstejä on mm. nam.humak.fi -sivustolla, ja viimeisin kirjoitukseni nuorisolain uudistusta puivassa Kommentin kirjoitussarjassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s