Lapsi koulun syrjällä

Häiriköt

Koulu nähdään usein syrjäytymistä ehkäisevänä instituutiona, mutta käytännössä se ei mene ihan niin. Koulussa myös tuotetaan syrjäytymistä, vaikka kukaan ei tee sitä tarkoituksella, ja vaikka se ei ole kenenkään tavoite.

Tämä tapahtuu niin, että jotkut tiedot, taidot ja elämäntavat asettuvat koulussa keskukseen, toiset syrjälle. Esim. poronhoito, metsästys ja keräily, koneiden korjaaminen, taiteet, laskujenmaksu, kodinhoito ovat syrjälle asettuvia taitoja. Tällä on kaksi seurausta:

  1. Osa vähemmistökulttuureista ja kulttuurien elämäntavat tulevat samalla asetetuksi koulussa syrjälle. Taidot, jotka joillain alueilla Suomessa ovat keskeisiä monen elämäntavalle, kuten metsästys, koneiden korjaaminen, kalastus, poronhoito, voivat jäädä tunnistamatta ja arvostamatta koulun arjessa ja opetuksessa. Tämän seurauksena paikallinen elämäntapa tai vähemmistökulttuurin elämäntapa voi näyttäytyä jopa koululle vastakkaisena. Tämä liittyy tiedostamattomaan rakenteelliseen kulttuuriseen syrjintään.
  2. Osa lasten ja nuorten arkisen elämän keskeisistä taidoista ja selviämisenkeinoista voi jäädä tunnistamatta ja arvostamatta koulussa. Esimerkiksi vastuun kantaminen kodista on tällainen taito. Päihderiippuvaisen tai masentuneen vanhemman kanssa selviäminen harvemmin tunnistetaan koulussa myönteisenä taitona. Lasten elämän…

View original post 194 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s