Tuntureilla 201505

pk vko 1

Ke27.5. 2015 Urtashotelli

Kelkkakyydillä tänne ap. Lämmin aurinkoinen sää, alkoi iltapäivällä pilvistyä, vähän tuulla itä, koillinen, häpsiä vettä. Markus kalasti, lähti klo 14, nukuin 1,5t. Epäkuntoinen olo. Söin, nukuin 3t.

Paljon sopuleita, harmaakuvemyyrä. Tunturukihu pariskunta, kalalokit. Kapustarinta ja muita kahlaajia, piekana, kivitasku, sirkkuja, kirvisiä, urpiaisia. Kelkkailua tunti, hiihtelyä tunti. 5km

To 28.5. Yöllä sateli. Nukuin 10t. Aurinko näyttäytyi ap. Kävelin vähän rinteellä 1t. Jooga 0,5t. Pilvipouta, ip ripsii. Syönnin päälle unessa 1,5t. Aurinkoa ja taivasta näkyy välillä. Ulkoilua 1t järvellä ja rannalla. Edelleen uupunut olo. Lääkettä.

Pe 29.5. Aurinkoa, pilveä, aurinkoa, tuuli lännestä, alkuillalla kuuma. Hiihto ap 20kg reppu 3km/1t järven jäätä ja myötämäkeä. Teltan pystytys. Hiihto takaisin reppu 5kg 3km/t. Ip-lepo. Hiihtelyä & kalastusta 3,5t josta 1+ tuntia repun 25kg kanssa 3km. Yhteensä 9-10 km. Väsynyt mutta jee jee!

La 30.5. Nukuin 00-07-0930.

Väsynyt. Kp nousu 200m 2km/1t raskas, vatsa. Laella kävelyä 2km ja tauot. Ei kenttää. Länsituuli, aurinkoista ja pilveilevää, ip kuluessa kirkasta ja laaksossa melko lämmin. Laskua, hiihtelyä ja kävelyä 2t. Yhteensä n. 8km. Väsynyt, oikea korva ym. tasapaino: heittävää pyörrytystä.

Su 31.5. Lepopäivä.

Aamusta kuuma teltassa. Harsopilviä, kaakossa kumpupilviä kuten edellisinäkin päivinä. Iltaa kohti pilvistyi, tuuli idästä. Inventoin ja jaoin varusteet ja muonan. 17-18 innostuin tekemään lähtöä ja pakkasin kaiken, sitten tajusin olevani liian väsynyt. Toispuolista tunnetta, lonkkia särkee ym.

Ma 1.6. Yöllä satoi. Unessa isä näyttäytyi ja selitin sitä äidille, sitten äiti nuorempana iloisena kesällä. 9Nousin klo 10. Tuntui ettei ruumis herää lainkaan. Aamutoimien jälkeen takaisin nukkumaan klo 11-13. Vatsa normaalimpi kuin eilen. Olo vähän parempi mutta yhä voimaton, hartioita kolottaa viimassa yms. Muuten alan tottua olemaan, toisaalta hajamielinen toisaalta rutiineja samalla alkaa taas löytyä. Uusi virtapankki tänään 6. päivä näyttää 1/2 jäljellä (iPhoneen). Kävelyä noin 2km.

Ti 2.6. Lääke ja uni auttanut, ei enää paljoa niveloireilua ja päässä selkeämpi olo. Kuitenkin vielä voimakas väsymys ja nukuttaa vaikka nukuin eilen päiväunet ja nyt yöllä taas n. 10t. Iltapäivällä joen yli reitin tunnustelu, sekä osa tavaroista, pakkausta – alkoi sataa ja tuulla lännestä ja odottelin siihen taukoa – sitten varamuonat ja tarvikkeet säkkiin lumeen ja repun ja suksien kanssa joen yli.

Ponnistelu otti koville alussa, toisaalta voimia tuntuu olevan ja turta olo poissa, mutta kihlakunnan tuvalla tajusin että pakko panna teltta pystyyn kun niin voimakas väsymys, vaikka intoa muuten olisi ollut jatkaa putoukselle.

Keskiraskasta noin 2 km ja koko touhussa 5-6 tuntia. Virtapankki 1 näytti vielä1/4. Matkaan otin virtapankin 2.

Tuntureilla 201505 pk vko 2.

Ke 3.7.

Heräsin varhemmin, vaikka olin unenpöpperössä katsonut kelloa 07 ja luulin nukkuneeni vielä pitkään. Klo 0930 olin kuitenkin tehnyt kaikki aamutoimet ja pakannut kaiken reppuun – SÄÄRYSTIMET !!!?

Aamupalaa en syönyt kuin kevyesti ja kahviakin join vähän, sen sijaan tein eväät. Ja onnistuin rauhallisella rytmillä etenemään ilman rasituskynnyksen ylittämistä, mutta silti edeten nopeammin kuin tuntui. Klo 12 pystytin leirin ja söin taas kevyesti,lähes pelkkää muusia ja 2/3 leivästä josta 1/3 olin syönyt matkalla pienen kahvin kansaa. Rusinoita ja vähän pähkinöitä meni ok.

Teltta noin 800 metrissä. Levättyäni nousin Pitsosjunnille saadakseni viestejä lähetettyä. Kartalta a) 2,5-3 km, nousu 150m /2t vaellusreppu 20kg keskiraskas; b) huipulle 2 km (+luovien), nousua 350m/1t, huipulla kävelyä 1km. Suksilla lasku melko kevyesti. Noin 6-7km? Liikemittari näyttää 7,5km.

Pohjoiseen kääntynyt tuuli voimistui ja ennen laskeutumista tunsin vähän kylmettymistä. Heti teltalla oikeanpuoleinen tuntemus, tein varovasti erilaista venyttelyä. Kameran akku 1 lopussa eli kesti viikon.

To 4.6.

Yöllä satoi räntää ja aamulla klo 07 maasto oli harmaanvalkeaa. Klo 9 nousin kun aurinko näyttäytyi ja räntä jo sulanut, mutta pilvistä tulee lumikuuroja, joita tuuli ajaa viistosti, niin että niitä lentää auringonpaisteessakin. Olo on vähän turta ja väsynyt. Ei kovin pahasti mutta lepäily lienee parasta.

Aamutoimien jälkeen vähän ulkosalla. Kirjoitin työideaani, taustaa ja haastetta auki, ramaisee ja unettaa, mutta fiilis hyvä. Kirjoitan myös retkeilytapani muutoksesta. Keskipäivän jälkeen nukuin 3-4 tuntia sikeästi, tuntui tarpeelliselta ja hyvältä. Tuuli on kääntynyt länteen ja jatkuu kovana, aurinkoa ja lumikuuroja.

Illalla käyn rinteessä kiikaromassa ja rannassa tutkimassa jään rakennetta. Järvi ok kun vain rantasulat ja purojen kohdat huomio, suurelta osin pintajää on jo rannoista erossa. Nyt sään viilennettyä myös jään päällä olevat vesilammikot ovat jäätyneet.

Aurinkoista, kova tuuli jatkuu lännestä. Taitaa olla suihkuvirtaus. Illalla taas sataa lunta maan valkeaksi, isoja hiutaleita, muuttuvat yötä kohden märiksi ja painavat telttaa.

Pe 5.6.

Hiihto pysähdellen 3km/1,5t. Alun puolisko raskasta takertuvan nuoskan takia ja alamäkikin työläs. Keskellä järveä helpompaa. Tuvalla 0930.

1130-1430 halkojen hakkuuta ja kantoa (30m) sekä veden kantoa (50m) ja pyykin pesua. Nukuin ip tosi väsyneenä 2-3t. Sitten taas halkojen tekoa monta sylillistä yms. pari tuntia. Fyysisesti väsynyt, vähän huonovointisuutta mutta ajoittain yltyvää nälkää.

Tuuli kävi lännessä mutta kääntyi takaisin pohjoiseen ja yltyi illaksi. Tähän paistelee aurinkoon mutta lumihiutaleita lentää ja alempana etelässä tunturit ovat kokonaan harmaassa pilvessä. Ei selvää pakkasta mutta nollassa ja kylmät paikat kuten jään pinnan ja rannan vesi jäätyvät.

La 6.6.

Nukuin 9-10 tuntia ja taas paljon unia ja aivan tokkurassa aamupäivä. Tuuli hiukan lännempänä tai heiluu luonteen molemmin puolin, edelleen vahva, aamulla lumikuuroja liikkuvien pilvien alla. Sitten kirkasta ja pilviä siellä täällä hiukan ylempänä, ehkä vähän loiventunut tuuli, muttei kuule purojen ääniä kuten jonkin aikaa illalla. Aurinko vilkastuttaa linnut. Lapinsirri ja tylli ovat ilmaantuneet, lentelivät jo eilen tuulessa heittelehtien.

Hiukan huonovointinen olo, aluksi erityisesti lonkat kivuliaat. Ruokaa on enää noin vuorokaudeksi ja mietin menenkö tänään teltan kautta alas, yöksi teltalle ja huomenna alas, vai huomenna teltan kautta alas. Hiihtäjän voisi hyvin yölläkin, mutta unirytmini on nyt ollut aika vahva ja nukkumista vaativaa väsymystä päivälläkin.

Söin puolet ateriasta. Nukuin 1,5t ja pakkailin ym. 1,5t. Välillä tuuli tyyntyy ja lämpenee. Lintuja tulee lisää. Hiihdin 17-1830 teltalle – 1,5t samoin kuin sieltä kämpälle, mutta nyt keli oli viileän sään ansiosta jäällä pääosin kuin pakkaskeliä ja luistavaa, samoin rinteellä kuin unelma: pehmeää nuoskaa noin 3cm kantavalla hangella.

Taukoja lähinnä koska tuli niin kuuma ja pulssi kohoili alkumatkalla. Reppu noin keveimmillään tuntuu vielä raskaalta, vaikkei esim. hartiat ole siitä kipeytyneet. Kahvittelen taukoa polvillani auringossa. Sitten teltan purku ja pakkaus ja lähdin klo 2010.

Pohjoisesta virisi tuuli joka voimistui nopeasti.

Teltalla askelmittari 3.20 (jossa kävelyä päivällä 1km), kulminaatiopisteessä klo 2040 3.9km.

Kävelyä, 2145, 5.35

Jyrkkiä jäähankisia lumia, maakankannaksia, reipas tuuli. Ylityspaikalla klo 2300 6.36 😀

Kihlakunnan tuvalla käynti 1,5km.

Joen yli ja varusteiden kanto leiriin 2x 1,5 km.

Syöty puoli ateriaa, levähdetty ja noudettu kihlakunnan tuvalta kengät, vaihdettu ja sidottu kamppeet ym. joen ylitykseen klo 2400 1.25 km. Sääeystimet löysin paikasta jota en muistanut: kivien päällä kuivumassa ja kivet painoina niiden päällä.

0200 1km. Teltta pystyssä kaikki varusteet kannettu leiriin, reppu ja säkki purettu, vedet haettu. Myyrä tuli tervehtimään ja asettui teltan väliosaan. Kömmin kohta pehkuihin.

Su 7.5.

Virtapankki 2 meni tyhjäksi 4 vrk: ssa, kun identtinen kesti 6 vrk sekä vielä täytti tämän yön iPhonen lisäakun kokonaan. Samalla tavalla latasin ne ennen lähtöä mutta ehkä tuo paremmin kestävä oli se jota kotona jo kokeeksi käytin eli tyhjensin ja latasin. Ehkä myös lämpötila, tosin tuo paremmin kestänyt oli 4vrk pussissa lumessa.

Vastaavasti puhelimen uusi lisäakku kesti vain pari vuorokautta, kun edellinen kesti yli viikon suuremmalla kuvamäärällä. Ehkä kylmyys ja enemmän zoomausta vaikutti, mutta ei riitä selitykseksi.

Nukahdin vasta klo 03 jälkeen, nesteytyksen takia vielä kusella käynnit. Heräsin jo 0820 enkä ollut kovin uninen, väsynyt fyysisesti kyllä. Laitoin keittimen toimimaan, kuumaa vettä termariin, kahvia ja mysliä. Alkoi sataa pieniä tähden muotoisia lumirakeita (hail). Nukahdin taas joskus 10-1030 ja heräsin 1330 nähtyäni (taas) eloisia ja kiinnostavia unia.

Aloin keittää ruismakaronia ja avasin jo pari päivää mielessäni himoitsemani tonnikalapurkin – viimeisen säilykkeeni. Tämän toisen viikon aikana olen huomannut muutaman kerran että 500g: n satsista (500kcal/2500kj) ei tunnu vatsa täyttyvän ja koen hetkittäin himoa rasvaa ja proteiinia kohtaan. Tuttua nuoruuden vaelluksilta, mutta vain harvoin 10-15 viime vuoden raskailtakaan reissuilta.

Muistiinpanoja, lukemista ja kirjoittelua. Totesin että ei kannata enempää nukkua jotta sitten normaalisti yöllä, mutta sen jäljeen nukahdin ja taas pari tuntia hyvin sikeästi 18-20. Sitten vesien keittelyä ja tankkausta ja iltapalaksi päivän toinen täysateria. Aamupalan lisäksi pähkinöitä ja kuivattuja marjoja, jälkiruoaksi 100g tummaa suklaata. Yhteensä 7000-8000 kJ valkuais- ja rasvapainotteista.

Sää oli edellispäiviin nähden tai paikasta johtuen lämpimämpi, toisaalta sopivasti pilvinen, jotta teltassa nukkuminen päivällä onnistui. Välillä aurinkoa, välillä ensin räntä, sitten illemmalla lumikuuroja tai pieniä lumirakeita, ryynejä ja tähtiä. Tuuli edelleen luonteesta ja kaakossa ukkospilven näköisiä kuten viime viikollakin.

Ma 8.5.

Havahduin klo 7 ja nousin 0830 eli noin 8t unta. Aamutoimien jäljeen pakkailin säkin reppuun ym. Sitten klo 12 makaamaan kun kova väsymys ja toispuolista oloa, vähän pyörrytystä ym. Puoliunessa, klo 13 nousin ja kahvittelin. Sää puolipilvistä, aurinko lämmin, viileä voimakas tuuli lännestä-luonteesta.

Säkin vientiteussussa meni noin 4t. 2,5km/ 2,5t sekamaastoa yläviistoon rinteelle lumikaistoja seurailen, somerikkoja ja kivikoita ylittäen. Taukoa, jätin sukset ja sauvat säkin kanssa lumisen satulan alapuolelle ja palasin teltalle kävellen 1t. Valokuvailua. Loppumatkasta olin jo väsynyt.3 kuppia kahvia ja juustoleipää ja metvurstia. Ajattelin lähteä lyhyen lepäilyn jäljeen mutta levähdys venyi 2t uneksi, jonka jäljeen olin tokkurainen ja nälkäinen.

Ti 9.6.

Nukuin 01-10. Hiukan huonovointinen ja pyörryttävävä olo, uloste löysähkö, ei hyvin imeytynyt. Aamutoimet ja leirin pakkaus. Lähtö klo 13. Sää pilvipoutaa josta aurinko paistaa osittain läpi, läntinen tuuli edelleen, ehkä vähän lämmennyt.

Kävelin melko reippaasti, mutta rauhallisesti, kuvailin ja pidin hikitaukoa ja nautiskelin ensi kertaa lunkista makailusta sulalla maalla, ilman tarvetta suojautua viimalta. Kävely noin tunti, leirin pystytys ja varusteiden järjestely 1t. Nälkä, nukuttaa. Mutta välipala ja kahvit ja lepäily piristivät.

Vein säkin yli solan, jätin sukset rinteen yläpäähän, söin taas välipalan ja lähdin järven rantaan. Tutusta paikasta jossa virta laskee järveen sain tammukan. Hienot tunnelmat, leiripaikalle lähellä äänetöntä kivikkoa ja lunta, lumirinteitä ja järvessä sulaa vettä, lintuja lumella ja jäällä. Välillä kovaa tuulta ja vihmoo vettä, teltalla lämmintä ja rauhaisaa.

Yläpuolelta sateen jälkeen alkoi valua vettä lumen alapuolelle ja lätäkkö kasvaa. Eka päivä jollon jaksoin enemmän ja kävellessä tuntui että hengitysrytmi alkaa löytyä, samoin rinnettä noustessa.

Tuntureilla 201505 pk vko 3

Ke 10.5.

2 viikkoa täällä, ei tunnu pitkältä.

Heräsin klo 08, mutta tavanomainen aamuklesa ja eilinen tuntuu, lievää kuvotusta ym. Pakkailen vähitellen. Yö ei ollut kylmä ja välillä näytti että sää kirkastuu. Nyt 1030 sataa pieniä rakeita eli kylmä keli jatkuu – liikkumisen kannalta se on hyvä.

Päivästä tuli edellistä rankempi,mutta jaksoin ok. Väsymysaalto tuli mennessä hakemaan reppua jolloin totesin että en ollut juonut tarpeeksi. Toinen illalla korkealla tuiskussa kun tunsin alkavana kylmettyä eikä tehnyt mieli enää kiivetä ja rankka päivä takana. Silloin EDGE yhteys ilmestyikin. Paluu alas sujui rauhallisesti ja valaistuksista vaikuttuen.

Teltta puronuomassa Urtaspahdan eteläpuolella noin 800m. Pulmusia. Osa matkasta oli hyvä hiihtää, pääosa sujui paremmin kävellen. Myös rinne ylemmäs siinä ja siinä olisiko kävellen ilman suksia kevyempää tai yhtä raskasta. Mutta jo tässä pohjoisrinteessä poikittain liikkuminen hiihtäen lumikaistoja on sujuvaa ja ylhäällä täysin hiihtokeli.

Viikeä viima lännestä jatkui ja Kodden alue on vähän väliä tummassa pilvessä, josta tulee pikkurakeita tai räntää, ylhäällä lunta. Välillä auringossa tai tuulen tyyntyessä lämmin, teltassa kuuma. Iltayöstä oli pakkasen puolella sekä ylhäällä että telttapaikalla. En jaksanut kokata mitään.

Särvin puolet tainenesta ja pari paksua siivua metvurstia. Nukahdin noin 01-0130.

To 11.6.

Jo aamuyöllä lämpeni, heräilin noin 830. Varovaista ruokailua vähitellen. Näkkäriä, vähän taimenta, kahvia. Sitten kattilallinen perunamuusia ennen puolta päivää. Tarkoituksella pitkitän lähtöä jotta elimistö ehtii palautua ja voin syödä tukevammin ennen tämän päivän urakkaa. Enimmäkseen aurinkoista, välillä vihmoo jotain veden kiinteitä tai kiteisiä olomuotoja. Tummista pilvistä jotka ovat siellä minne olen menossa. Utelias lapinkirvinen tuli melko lähelle katselemaan telttaa ja minua.

Sama yleissää jatkui, tosin pilvet hiukan korkeammalla eikä yhtenäisiä pidempiä tuiskujaksoja, vaan näkyvyys ylhäällä hyvä. Nousin rauhallisesti eikä tuntunut pahalta. Päivän ja tuiskujen pehmentämä pinta oli parempi nousta kuin eilen. Mutta tuuli oli taas kova ja säkillä satulassa se olisi vienyt sauvatkin, pari kertaa olin heilahtaa kumoon puuskassa. Tunsin myös kylmettymistä ja hiukan virtsaputkessa, mikä helpotti lisäämällä fleecen ja fleecekypärän. Teltan pystyttäminen ei olisi onnistunut ilman monia kiviä.

Pe 12.6.

Heräilen klo 10- Alkuyöstä en nukahtanut kunnolla ja yön kuluessa havahduin monesti teltan värinään ja läpinään, aamuyöstä sikeämmin. Hiukan köhää, kurkkukipua jne. Aurinko paistaa nopeasti liikkuvien pilvien välistä jolloin sisälämpötila nousee 20-30 astetta ulkoilman viimaa korkeamaksi.

1230 aamujumppaa, korjailin kiviä, tuulen puoleista päätyä pitenemässä 30-40 kg mutta joissain puuskissa ne vähän siirtyivät. Melko aurinkoista, pilvet liikkuvat nopeasti. Idässä tummia pilviä alempana kuin missä olen. Parempi olo mutta väsynyt.

Pakko pitää nyt rytmi iltapuolessa jotta saa riittävästi lepoa. Etu on myös se että rinteiden jäiset hanget pehmenevät päivän aikana paremmiksi hiihtää, erityisesti ylämäkeen. Sitten taas illalla jos pääsen loiviin alamäkiin, on kova hanki ok. Mutta jyrkissä mäissä ei saapassuksilka reppu selässä päästöä jäisistä näistä hyötymään, vaan ne ovat työläitä.

Illan vedestä 3,5 litraa käytetty

4dl valmismuonaan

Iltatee 1,5dl

5dl juotu iltayöstä, loput aamulla

4dl myslin kanssa

5dl makaronin keitto ja pussikeitto valmiiksi päivän ajaksi

4,5dl juotu aamupäivällä

Termokseen 10 dl josta aamukahvit 2,5dl

1dl hävikki keittämisestä

Hiihtelin rauhallisesti vähän järvellä ja hain lisää vettä. Aika voimaton olo vielä. Jos tuntuu siltä, pidän kokonaan lepopäivän – tahi lähden kun olo on palautuneempi. Jos olisi toimivia reikiä jäässä kävisin pilkkimässä, mutta täälläkin on ollut jo lämmin jakso joka on painanut vettä jään päälle ja sitten pinta on jäähtynyt lumen kanssa uudeksi kovaksi kuoreksi jonka alla on jäätynyttä hyhmää vanhemman jään päällä.

Nukahdin yli tunniksi varsalleni venytettyäni kevyesti. Tuntui elvyttävältä, mutta ei vielä täysin okolo. Oikean puolista tunnetta hiukan. Ruokahalukaan ei ole kuten viime päivinä. Toisaalta olenkin vetänyt kaksinkertaisen määrän suhteessa aiempiin päiviin. Klo 17. Sää on samanlainen. Välillä tyynenpiä hetkiä ja muutamia sekunteja täysin tuuletonta, aurinko lämmittää teltan kuumaksi. Sitten taas pilven kohdalla tuulee ja välillä sataa pieniä valkoisia hihhuleita.

Viehättää ajatus viedä kamppeita iltahiihdolla vedenjakajan yli ja katsoa miltä siellä näyttää, mutta ei taida olla hyvä ajatus.

Klo 1940. Kuittaan, puoliunessa makoilen, korva- ja silmätippoja.

La 13.6. Rankka mutta hieno päivä. Tuntui että tulin talvesta kevääseen, vuorilta alempaan laaksoon, tosin vielä 800m, mutta samalla viima hiljeni, illalla sateli rauhaisasti isoja hiutaleita. Aivan umpiväsynyt fyysisesti rasituksesta, mutta ei lihas-tai nivelkipuja. Paljon vaatteita ja päällä ohut sadeasu, loppumatkasta aika tasapainoinen lämpötalous. Taakka kaksinkertainen, moninainen maasto, vaativa, mutta tuntui hyvältä huomata miten oma kokemus alkoi aktivoitua. Vasen korva oireili ja vasemmalla ylähampaista hermo viestittänyr ajoittain kipua.

Su 14.6. Havahduin joskus joskus 0530, rasittunut olo ja heräilen hitaasti.

Sitten olikin vielä fyysisesti rankka ja henkisesti upea päivä edessä. Nousu talveen yhden tunturin yli ja sieltä alas kohti kevättä ja kesää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s