Katselen mitä tänne löytyisi. Löysin tällaista:

Toipilas

Retket ym. Heinäkuu 2014

Saavuin ke 2.7. sairausvapaalla. Silloin oli lämmintä ja aurinkoista. To-pe sateista ja viileämpää. Pe iltana kirkastui ja viikonloppuna alkoi lämmetä. Pääosin olin levossa, vain kävely 1,5-2 km aterialta tai kaupasta. Väsynyt ja välillä sisäkorvavaivaa, lievää kipua ja pyörrytystä. Ruumiinlämpö nousee kainalo 37: ään tai vähän yli jos jotain touhuaa, kaupassa käynnillä yms. La 5.7. Väsynyt olo. Iltaa kohti oikeanpuolinen turtumus, huteruruus ja heikotus, kivulias pää.

Ensimmäinen lomaviikko

Su 6.7. Kävin Salmivaaralla. 3km/100m, 1,5t. Vähän huimausta ja epävarma olo. Lisäksi kävely illemmalla. Ikävää oloa vielä pään oikea puoli. Kainalolämpö nousee 37 mutta laskee levossa 36,5.

Ma 7.7. Kesäistä. Kalottireittiä Tsahkalille, kahlaus ja vanhaa polkua kaupalle. Väsynyt olo. 4- 5km/100m.

Ti 8.7. Lepopäivä. Muuten ok olo, mutta väsyttää tolkuttomasti ja lievää huippausta. Lämpö pysyy keskimäärin 36,5.

Ke 9.7. Kaupalta Saanan pään alle ja sieltä Retkulle. 8-9km/150m., 4t. Helteistä. Pään oikea puoli, silmä, korva, poskiontelo oireilevat illemmalla jonkin verran Lämpö aamulla 36 illalla 37.

To 10.7. Lepopäivä. Koko päivä nukuttaa, vähän kipuja, erityisesti oikea lonkka. Oikea puoli yleisemmin vain lievästi. Oikea poskintelo keltaista limaa tulee nyt ulos. Torkkumista ja sikeätkin päiväunet 2 kertaa. Lämpö laskee levätessä ja nukkuessa lähelle 36.

Pe 11.7.  Pahin helle helpotti lännestä puhaltavaan sumupilveä muodostavaan viikeämpään tuuleen. Tsahkaljärven itäpuolitse, Kalottireitin suuntaa noin 2/3 noususta ja Jeahkkasin alarinnettä Saanajäven kodalle ja sieltä reittiä kaupalle jne. 12km/200m, 6t. 1/3 polutonta vaihtelevaa maastoa. Puolivälissä heikotusta. Eväät melko niukat ja alkunousuissa kuuma. En syönyt tavanomaista täyttä vää ateriaa to enkä pe, mikä tuntui hyvältä. Tauolla kovat naksahdukset ja rutinat kaularangassa, jonka jälkeen olo helpottui. Aamulämpö 36,2 – retkeltä palattua 37 ja levossa illalla 36,5. Oikea lonkka kipeytyy, mutta liikkuessa melko ok paitsi kyykystä noustessa suoristaituminen kivulias.

Edellisen perjantai 11.7. päiväretken jälkeen 4 pääosin lepopäivää, välillä tuttuja oireita, pientä lä mpöä, heikottava oloa ja väsymystä. Useimpina päivinä kuitenkin rauhallista kävelyä kylällä. La 12.7. Lepopäivä. Helteistä mutta tuuli vähän vilvoittaa. Aamusta kahvittelua ja nesteytystä ja torkkumista. Varovaista kevyttä venyttelyä, nivelissä liikkuvuutta ja ”lukkojen” aukeamisia. Kevyttä touhuilua. Klo 13 lämpö 36,4, klo 19 36,6.

Toinen lomaviikko

Ti 15.7. Helteistä, vähän heikottava olo, rauhallista kävelyä satamaan ja rantaa pitkin kaupalle jne. 3-4 km.

Ke 16.7. Kallen kyyti Siilaskoskelle. Mallan polkua Koltalahteen. Kantamus ja varusteet arvio 12kg. 13,5 km, noususumma noin 300 m. Ajalla 0915-17 eli 7,75t josta taukoja noin 2,75t (1+1+lyhyet) eli kävelty taukojen välit keskimäärin 13,5km/5t = 2,7km/t. Liikkellä yleisesti kellon ympäri. Aiemmin olen hyväkuntoisena kävellyt 20-25 kg repun kanssa taukoineen 5 tunnissa.

(Tänään på Thorsdag 17. Juli unessa ko 01-08, aamukahvit ja Falukorv-leipä, banaani ja jogurttia. Uutisten lukua, sitten takaisin nukkumaan ja sikeää unta klo 10-13. Uudelleen heräillyä kahvitellen. Iltapäiväsaunassa, pyykit pesukoneeseen, sitten pankkiasioita etänä. Kävely Haltinmaahan syömään, siellä jutustelua. Oho, en ehtinyt kauppaan. Alkoi nukuttaa, palasin talolle, oho, kello on jo miltei 10 illalla. Pyykit vielä koneessa, pitäisi jaksaa ne vielä… Päivä meni viuh…)

Pe 18.7. Liikkeet autolla, illalla tavaroiden järjestelyä ja pakkausta.

La 19.7. Taas sää lämpenee. Ruokailun jälkeen Bosse heittää rajan yli. Kävely erotuspaikaltavanhaa uraa ja Reitin poikki Poussujoen latvoille, n. 4 km pääosin uraa ja helppoa maastoa, 200m nousua (700m). Äskettäin sulaneen lumen jäljiltä maa keväinen, toisaalta myös kuivahkoa vaikka puroissa vielä hyvin vettä.

Olin jo nukahtamisen suunnalla mutta päätin vielä käydä ulkona hiukan venyttelemässä ja hakea purosta vettä ja laittaa keittimen valmiiksi aamukahvia varten. Siitä tulikin yli tunnin reissu Norjaan laskeutuvan laakson reunalle noin 800 m korkeudessa (teltta noin 700, Kilpis 500). Laaksosta virtasi pilvimatto jota yön aurinko valaisi kuin lunta tai unta. Tavallinen ilmiö, joka kylän turisteille on ”ruma ilma / kauhea sumu) ja vuonon rannalla iltapilveä muutaman sadan metri. korkeudessa. 3km, 150m.

Su 20.7. Liikkeellä 15-2130 noin 15 kg reppu, 6-7 km: kierros tunturin päälle 1050m, korkeusero noin 350m. Tuntui paljon enemmältä – osaltaan raskautta lisäsi tuuleton kuuma sää ja enimmäkseen auringon paahdetta. Ylämäessä toistuvasti heikotusta ja vähän pyörryttävää oloa, oikean puolen tuntemuksia, taitekohdassa kahvinkeitto ja kunnon välipala. Laella ok ja alamäessä loppua kohti varsin poikki ja monia pysähdyksiä. Aikaan vaikutti myös runsas valokuvaaminen. Tuskastuttavien olojen vastapainona hurmoksellisissa tunnelmissa luonnon kauneudesta ja siitä että jaksoin.

Kolmas lomaviikko

Ma 21.6. Kolmas varsinainen lomaviikko alkoi kesäkuumassa lekottelulla. Iltapäivällä
tukahduttavaa. Kuljen rinnettä puronvarteen: kalliot, lumilaikut ja kylmä vesi. Heikottava olo, vietän koko päivän vilvoitellen vedellä ja varjopaikoissa. Vähitellen palaan teltalle. Noin 3 km/100m. Vielä klo 18 avoimessa laaksossa on tukahduttavaa, mutta kukkulan syrjä tarjoaa jo varjoa. Väsynyt.

Ti 22.7.
Yö on viileä, mutta klo 6-7 aurinko lämmittää teltan tukahduttavaksi. Pilvilautat ja länsituuli kuitenkin helpottavat ja päätän pakata leirin. Kävelyä täysrepulla 5 km. Myötäistä, mutta ei tunnu pahalta muutenkaan. Tuulen ansiosta miellyttävä sää.

Suihkussa käynnin ym. jälkeen kävely syömään. Loppupäivän ajan painostava, kuumottava pökerryttävä ja heikottava olo, lämpö yli 37. Ehkä hiukan nestevajausta? Tai sitten vain yleinen rasituksen jälkeinen reaktio ja lämmön vaikutusta. Runsaasti nestettä, viileä suihku ja vielä pään viilennystä vesihanan alla 3 kertaa ennen iltaa.
Reissun aikana oikea lonkka ja alaselkä kipeytyivät, eivät tosin haitanneet liikkuessa, mutta sitä enemmän paikalla ollessa ja tavanomaisissa toimissa jotkut normiliikkeet ja -asennot lähes mahdottomia.

Ke 23.7. Lepopäivä, vähän ylilämpöä. Väsynyt.
To 24.7. Sairas olo, mutta lämpö vain 36. Yöunien n. 8 lisäksi sikeää unta myös 1630-2130. Ja yöllä taas 8-9 t.

Pe 25.7. Lepopäivä. Hiukan parempi, lämpö nousee päivällä 36,6. Nivelten lukkoja avautuu kevyissä venyttelyissä ym.

La 26.7. Ap virkeämpi olo, sitten väsynyt ja vähän pökerryttävä ja särkevä, välillä torkut, pihatouhuissa hengästyn helposti (kitkemistä). Pään takaosa oikealla vihoittelee. Niskan venytyksissä tuntuu huimausta. Kaupasta kävellessä heikottaa ja pyörryttää (verensokeri?). Lämpö 12: 36,2 – 15: 36,6 – 22: 36 7. Vain lepo auttaa.

Neljäs lomaviikko

Su 27. – ti 29.7. Autoretkellä kyydissä noin 1000 km Jäämeren rantaa Altaan, sieltä Mazi, Koutokeino, Hetta, Karesuando ja Närvä ym. – Kilpisjärvi. Autoretkellä tajusin olevani lomalla, autossa tuntui hyvältä mutta tauoilla ja varsinkin iltaisin pystyssä pyörrytystä ja heikotusta. Samalla nukkuminen ja unien näkö on hiukan lisääntynyt.

Ke 30.7. Viuluinen ja ärtynyt olo. Tietokoneella työasioita n. 3t. Kuvatiedostojen järjestämistä, muuten lepoa. Harmittaa jo ajatus loman päättymisestä 2,5 vkon kuluttua.

To 31.7.
Heräsin klo 9 nukuttuani 6t ja tein työasioita 4t. Sitten päiväunet 2,5t.
Pään oikea puoli taas vihoitellut ja aloitin pulssilääkkeen muutamaksi päiväksi.
(Pe 1.8. työpäivä, mutta tein jo siitä pääosan em.)

Verenpaineen vaihtelu kiinnostava: autoilussa ja läppärityösjentelyssä sekä usein ialkuillasta korkeimmillaan 145/95, fyysisemmän mutta kevyehkön touhuilun, kävelyn ym jälkeen yleisimmin 130-135/80-85. Aamuisin tai päiväunen jälkeen 115-125/75-80, välillä alimmillaan 100/60 ja tunteja jatkuen noin 110/70 jolloin myös unelias ja veltto olo – kuten tänään. Kahvi ei auta, nukahdan nopeasti jos istun tai käyn makaamaan.  Kainalolä mpö sentään vain 36,5.

Pe 1.8 jonkin verran työasioita ja kirjoittamista. Iltaa kohti ikävää oikean puolen tuntemusta pää, niska, lonkka. En ole tunturireissun jälkeen nyt yli viikkoon tehnyt mitään rasitusliikuntaa, paitsi kahtena päivänä kitkemishommat vastasivat jumppasessioita. Muutaman päivän taas kainalolämpö nousi lähelle 37 muttei yli. Pääosin lepoa. Seuraavaksi tarkoitus taas tunnustella kuntoa jollain päiväretkellä ja tunturilla käynnillä ja sen perusteella suunnitelma loppulomaksi.

Viides lomaviikko

La 2.8. Kylästä polkua Saanajärvelle ja sieltä retkulle, pikkureppu alle 10 kg, noin 10 km, noususummaa 300m, taukoineen (lyhyet ja yksi 1/2t kahvittelu yht. n. 1t) yhteensä noin 4t eli kävelyvauhti 10km/3t. Liikkuminen tuntuu hyvältä, mutta ylämäki raskaalta ja reippaan vauhdin jatkuva ylläpito ilman lyhyitä lepoja ei onnistu vielä. Lisäksi alussa pyörrytystä ja tasapainoton olo, myös loppupuolella lievää pyörrytystä huteruutta, kuin aiempina vuosina vasta kovan pitkäkestoisen rasituksen jälkeen. Jälkiväsymys kovempi kuin on ollut hyväkuntoisena rankan kokopäivän 15-20 km ja satojen metrin nousujen jälkeen 15-25 kg: n repun kanssa. Uneliaisuutta, kuumotusta ja pyörrytyksen kaltaista, mutta ei kovin voimakasta. Nyt kiinnostaa palautuminen, joka pitäisi saada paremmaksi. Koitan ehkä yhdellä välipäivällä vastaavaa rasitusmäärää 2-3 kertaa jos olo säilyy kohtuullisena.

Su 3.8. Kevyttä laiskottelua, kuvatiedostojen järjestämistä. Väsynyt, veltto, unelias koko päivän. Lämpö ip kainalosta 36,6.

Ma 4.8.
0820 jo noustuani: 123/82, 48
Kainalolämpö 36,1.
Saanalle 1,5t, lepo 0,5t. Paluu 1t 45 min vaihtelevasti alamäkihölkkää, lyhyitä makuutaukoja ja vä hän rinteillä kierrellen. 8km, +/- 500m, klo 10-14. Alussa huimausta, maltoin edetä noin 120-130 pulssilla, tunnin nousun jälkeen kykenin lisäämään tahtia ja hengitys muuttui syvemmäksi. Paluumatkalla myös lievää huimausta portaissa (monotonista ja katse pidettävä koko ajan alhaalla). Ruokailu ym. toimia. Alku ja muut kävelyt mukaan lukien yli 10km.
Sohvalle 1630: 128/82, 80
1635: 128/81, 73
1650: 124/77, 69
Kainalolämpö 36,5 (alentunut aiemmista rasituksen jälkeisistä)
Illalla oikean puoleista turtumusta, erityisesti jalka kuin hiukan puutunut.

Ti 5.8. Lojumista – aluksi oikea poskiontelo tukossa, sitten kellertävää limaa ulos. Ruumiin koko oikea puoli ärtynyt, tekee koko ajan mieli venytellä ja vääntää. Aterian jälkeen pahan hajuista pierua ja illalla lievää pahoinvointia. Ip lähtien oikea korva tukossa ja pakotusta pään oikealla puolella, silmä ärtynyt jne. Kuin osittain tunnoton olo päässä oikealla. Yöhön mennessä tuntemukset olivat lieventyneet.

Ke 6.8. Aamulla heräsin klo 08 ja jotenkin huonovointinen olo ja kuin selkää ja hartioita olisi joku hakannut (jaloissa kuten kuuluukin tuntuu vielä vähän toissapäivän kävely). Mutta nivellukot auenneet ja naksuivat ja rutisivat kun venyttelin. Jatkoin nukkumista 9-13 jonka jälkeen olo elpyneempi, hiukan alaselkä tuntuu nyt. Ateria. Lämpö 36,9.

To 7.8. Vähän outo, kivulias olo, mutta kiireydet ja nivellukot aukeilevat makean tuntuisesti. Yöllä työnsin tyynyn pois. Kävelyä kylällä, särkyä jäsenissä ja hengästyttää helposti. Sairaudentunne lisääntyy. Iltapäivästä levossa, ruokaa vain vähän ja lääkkeitä sekä unessa n. 9 t.

Pe 8.8. Illaksi Skibotniin. Vähän heikottavaa väsynyttä oloa vielä.
La 9.8. Kävelyllä rauhallisesti rannalla ja kylässä n. 6-7 km. Melko heikottava ja pyörryttävä olo. Oikea puoli, lievenee hiukan.

Su 10.8. Teltta, vaikka melko seessä, välillä ravisteleikse. Kaunis ilma mutta 8m/s kaakosta täällä merenpintatasolla tarkoittaa 12-16m/s näillä tuntureilla 1000-1500m. Joten en lähde ainakaan tänää n koettelemaan kuntoani sinne. Ja eilen oli vielä vähän heikottava ja helposti hengästyvä olo. Kuljeskelin sentään useamman tunnin. Ehkä huomenna ainakin rinteillä könyän. Sen pitempään en ajatellut täällä olla jotta ehdin tehdä vielä muutakin – tosin ei ole minusta riiippumatonta tarvetta lä hteä ennen loppuviikkkoa. Ja kiva tutustua tähän kylään, jonka läpi olen kymmeniä kertoja
kulkenut, korkeintaan kaupassa tai kahvilla käynyt tai veneretkelle kalaan lähtenyt ja tullut, mutten koskaan yöpynyt ja rauhassa kuleksinut. Tuntuvat sekä paikalliset että vakiolomaimilijat rakastavan tätä paikkaa.

Sairas olo, oikeapuoliset kivuliaat tuntemukset, niska-pää ja lonkka.
Päiväunilta herätessä: 15: 110/74, 67. Kävelyä 3-4 tuntia huoltoasemalle ja laskuvesialueella, 8km. Illalla olo muutttui myönteiseksi.

Ma 11.8.
Nousin 07 – Lähdin 0840
955 sähkölinja, 1055 sivupuro
1130 maamerkki
1230 kahvi- ja lepotauko jokiuoman kaarteen yläpuolella n. 650m
Jatko klo 14
Ensin laaksoa, sitten jyrkkää rinnettä ylös ja tauko.
Huippuharjanteella 1620-18; noin 1400m nousua.
Kahvittelua, evästä ja makoilua.
Liikkeelle 1850.
Maamerkillä taukojen jälkeen 2130
Teltalla 2340

 

Jatkuu 2015-

Mainokset